Nyheder
Susanne og Erik Carstensen, Eskemosegyden 66, 5600 Faaborg

Forsiden

Nyheder     Mousserende vin     Vinkemi syre og sulfit     Fremstilling af hvidvin     Fremstilling af rødvin
 
Kulsyre-maceration      Tørrede druer      Fra have til vinmark      Beskæring      Espalier.       Vinetiketter

Billeder     Kontakt      erikcarstensen@hotmail.com       Foreningen Dansk Vin     Musiksiderne

 

 

Kuldestabilisering: 1. - 4. december var der let frost og klart vejr. Al den nye vin kom ud i kulden.
Derefter blev der tilsat sulfit i al vinen, bortset fra vinen til mousserende vin.
Hvidvinen fik tilsat süssreserve, som er Solarissaft fra fryseren på 131 oechsle.
Al vinen står i helt fyldte beholdere, og skal bare have ro til at blive klare af sig selv.

Høst:
Det blev en stor høst i mængde, men særlig Rondo var udfordret med meldug og råd på grund af Pletvingefrugtfluen, også kaldet Suzukii fluen. I Solaris var der en del hvepseangreb. Johanniter mistede vi, da en ballon gik i stykker. Hvor der handles der spildes!
Røde druer 722 kg.  = 495 liter. Grønne druer: 413 kg. = 205 liter.

Meldug.

Der har været meldug i Rondo, Pinot Noir og en smule i Solaris.
Jeg har sprøjtet de angrebne druer med Bikarbonat (bagepulver). Det fjerner ikke meldug helt, men der bliver næsten sikkert høst.
 


Høstdata
. 2023.  Oe står for oechsle og er den skala, jeg bruger til sukkerbestemmelse i druerne.
Hvis man deler oechsle med 7,4 får man ca. alkohol %. F.eks. 80 / 7,4 = 10,8

År 2023 1./9.
2023
9./9.
2023
16./9.
2023
23./9.
2023
     
Rondo Oe
53
Oe
56
Oe
59
Oe
69
25./9.
Høstet

 
25. / 9. høstet med begyndende råd. 407 kg. 280 l. 65 oechsle, 7,98 g./l. syre, ?pH.  Der har også været meldug, selv om vi har sprøjtet med Bikarbonat (bagepulver). 357 kg. bliver til rødvin og 50 kg. 25 liter bliver til rosé.
Leon Millot Oe
54
Oe
66
Oe
71
Oe
75
7./10.
Høstet
  7./10. høstet. 102 kg. 75 liter. 78 oechsle, 9,0 g./l. syre, . Fine druer uden råd af betydning. Den er sat til maceration med Prelude vingær, som er en vildgær. Senere tilsættes Melody vingær.
Regent Oe
49
Oe
54
Oe
55
Oe
65
7./10
Høstet
  7./10 høstet. 95 kg. 58 liter. 61 oechsle, 9,9 g./l. syre. Der var lidt meldug og der skulle sorteres en del i klaserne. Det bliver til rosé.
Pinot Noir
Precoce
Oe
59
Oe
61
Oe
73
21./9.
Høstet
    21./9 Nødhøstet, der var en del meldug. 3 kg. 2 l. 70 oechsle. Gærer på skallerne til rødvin (bare en prøve).
Malvasia Oe
68
Oe
86
Oe
92
Oe
101
2./10
Høstet
  2./10. høstet sammen med Phønix. Indtil videre er der kun to stokke med druer på, men det var årets flotteste druer.
Solaris Oe
60
Oe
76
Oe
87
Oe
87
29./9.
Høstet
  29./9. Høstet med ædelråd. 277 kg. 150 liter. 92 oechsle, 7,98 g./l. syre. Hvepsene har været hårde ved druerne, selvom der var net på. Det meste bliver til hvidvin. Lidt tages fra til mousserende vin, og da saften til mousserende vin ikke må være sødere end 80 oechsle, blandes den med Phønix.
Johanniter Oe
37
Oe
48
Oe
61
Oe
70
10./10.
Høstet
  10./10 høstet. 77 kg. 30 liter, 70 oechsle, 13,3 g./l. syre. Meget fine klaser, men syren er som altid høj. Vinen bliver blandet med vine, som ikke har så høj en syre.
Bolero Oe
50
Oer
59
Oe
67
Oe
72
2./10,
Høstet
  2./10. høstet. 115 kg. 80 liter. 68 oechsle, 9,0 g./l. syre. Macereres til rødvin.
Nero Oe
57
Oe
62
Oe
76
Oe
78
Spises   Nero er en rigtig god spisedrue, men holder ikke særlig længe.
Phønix Oe
45
Oe
47
Oe
55
Oe
61
2./10.
Høstet
  2./10. høstet. 59 kg. 25 liter. Druerne blev høstet sammen med Malvasia og en drue, som vi kalder Linea. 60 oechsle, 12 g./l. syre. 6 liter er blandet med Solaris til 25 l. mousserende vin.
Schuyler Oe
59
Oe
68
Oe
72
17./9
Høstet
    17./9. høstet sammen med Schuyler fra drivhuset. 21 kg. 12 liter. 73 oechsle, 6,9 g./l. syre. Presset direkte efter afstilkning til hvidvin! (druen er rød, men saften er næsten hvid).
   
 

 
     
 
 
 
 
 
 
 
Udspring har jeg ikke fået noteret!
Blomstring 2023
Vejret har i perioden været varmt og solrigt.
15./6. Leon Millot. - 20./6. Rondo, - 21./6. Pinot Noir Précoce, Bolero, -
22./6. Solaris, - 24./6. Regent, Phønix, - 25./6. Johanniter, Nero.



 

 
13. december 2022.
Kuldestabilisering.
Årets vinproduktion bliver sat ud i to døgn i let frost.

Derved omdannes noget af vinsyren til vinsten, så man undgår for meget vinsten i flaskerne.
Vinene har gennemgået malolaktisk fermentering for at omdanne den sure æblesyre til mælkesyre.
Så slukker vi for varmen i varmerummet.
Om to dage kommer de ind og får tilført 2 gram sulfit pr. 25 liter.
Vinene i fadene (Rondo, Leon Millot og Solaris) har fået sulfit.
Derefter skal vinen bare stå og blive helt klar.
 


Høsten 2022 er i hus.
701 kg. blev der høstet, 496 kg. røde druer og 205 kg. grønne druer.

Høstdata
. 2022.  Oe står for oechsle og er den skala, jeg bruger til sukkerbestemmelse i druerne.
Hvis man deler oechsle med 7,4 får man ca. alkohol %. F.eks. 80 / 7,4 = 10,8
År 2022 dato 9./9.
2022
17./9.
2022
24./9.
2022
2./10.
2022
8./10.
2022
   
Rondo Oe
68
Oe
74
Oe
78
Oe
80
Høst
7./10

 
7./10 høstet. 219 kg. 88 oechsle, 2,80 pH, 9,0 g./l. syre. Meget fine druer, kun nogle få stokke med meldug. Gæres med skaller i ca. 8 dage eller indtil bærmen falder til bunds. Den skal nok blive til en god rødvin.
Leon Millot Oe
74
Oe
77
Oe
81
Oe
84
Oe
86
Høst
10./10.
 
10./10. høstet. 89 kg. 90 oechsle, 2,81 pH, 12,11 g./l. syre. Meget fine og løse klaser, næsten uden råd og grønne druer. Syren skal reduceres med 2 g./l. med dobbeltsalt. Gæres på skaller til rødvin.
Regent Oe
74
Oe
68
Oe
73
Oe
80
Oe
77
Høst
9./10
9./10 høstet. 49 kg. 86 oechsle, 2,8 pH, 9,97 g./l. syre. Den bliver lavet til rosé, da der var skiftende kvalitet.
Malvasia Oe
70
Oe
87
Oe
90
Oe
91
Høst
4./10.
  Blandes med Phønix til mousserende vin.
Solaris Oe
76
Oe
83
Oe
87
Oe
91
Høst
2./10.
  2./10 høstet. 136 kg. 88 oechsle, 2,56 pH, 7,1 g./l. syre. En del råd fra mange hvepseangreb. Kunne med fordel være høstet en uge tidligere. Syretallet er fint, men jeg ved ikke hvorfor pH er så lav!
Johanniter Oe
41
Oe
55
Oe
62
Oe
69
Oe
72
 
Høst
9./10
9./10 høstet. 49 kg. 75 oechsle, 2,67 pH, 13,5 g./l. syre. Lidt meldug har forhindret fuld modning, men vi plukkede kun de fineste. Der skal syrereduceres 3 g./l. før den er klar til hvidvin.
Bolero Oe
58
Oe
59
Oe
63
Oe
88
Høst
4./10.
  4./10 høstet. 139 kg. 64 oechsle. 2,79 pH, 7,83 g./l. syre. 82 kg. perfekte hele klaser er hældt på tank til "maceration carbonique" i 14 dage. En gærende ballon fører co2 ind i tanken. 57 kg. gærer på skaller i 8 dage til rødvin.
Nero Oe
64
Oe
62
Oe
66
Oe
73
    Spises
Phønix Oe
50
Oe
56
Oe
62
Oe
60
Høst
4./10.
  4./10 høstet. 20 kg. 10 liter, 64 oechsle. Blandes med 15 liter Solaris til mousserende vin, så bliver sukkerindholdet 78,4 oechsle, 2,63 pH, 9,5 g./l. syre.
Schuyler Oe
69
Oe
79
Oe
79
Oe
83
Høst
4.10.
  4./10 høstet, presset og blandes i en gærende rosé fra drivhuset.
   
 

 
     
 
20. juli sprøjtedag.
Jeg har sprøjtet alle vinstokkene på nær Leon Millot med bikarbonat også kaldet bagepulver 2 %, jeg bruger 1 dl. til 5 l. vand.

Blomstring:
18. juni, Leon Millot.
24. juni, Rondo.
26. juni, Solaris, Schuyler.
28. juni, Bolero, Malvasia, Nero.
30. juni resten altså, Phønix, Johanniter, Regent

5. juni 2022
Sprøjtedag,
 jeg har sprøjtet alle vinstokkene med bikarbonat også kaldet bagepulver.
Det skulle meget gerne forhindre vinskimmel og meldug.
Doceringen er 2 % Sodium Bicarbonate.
I april vaskede jeg stokkene med kalk før udspring.

Nye sorter på vingården:
35 stk. Pinot Noit Précoce også kaldet Frühburgunder på So4 grundstokke.
11 stk. Malvasia på egen rod.
Udspring 2022
2./5. Leon Millot
4./5. Rondo, Solaris, Bolero, Nero, Schuyler.
6./5. Malvasia, Phønix, Johanniter, Regent, alle er udsprunget og ingen frost i sigte.

 
De 32 Orion vinstokke fra 2006 bliver sløjfet, det er en god drue, men den  har haft vinskimmel i flere år.
Vi har fået lyst til at prøve nogle eksperimenterende sorter, selv om de nok ikke modner helt hvert år.
De bliver erstattet af 25 Pinot Noir Prècoce (Frühburgunder) og 12 Malvasia, de sidste på egen rod.

 
Kuldestabilisering den 25. december 2021.
Den malolaktiske fermentering er overstået.
Vinen kommer lige fra varmerummet og ud i kulden.
Let frost i et par dage er perfekt vejr, jeg har husket at tilføre lidt sprit til gærrørene, ellers kan de revne.
Kuldestabilisering får en del af vinsyren til at danne krystaller, som lægger sig på bunden.
Derefter skal vinen have tilføjet sulfit og bare stå køligt og blive klar.
Bundfaldet fjernes ikke før vinen skal på flasker, fad eller champagneflasker.

29./12. 2021.
Solaris og Johanniter er blandet sammen, bundfaldet er taget med.
7 liter frosset Solaris saft er blevet optøet, det gav 2,5 l. saft med 128 oechsle.
Det bliver til süssreserve til hvidvinen.
Det blev optøet med sulfit i bunden, for at undgå oxidering.
Al vinen har fået tilsat rigelig sulfit, på nær vinene til den mousserende vin.
Den skal være helt klar inden 2. gæringen.
Det bliver i år 25 l. Solaris og 25 l. Bolero.
Bolero er lavet som Maceration Carbonique, det bliver spændende.
 
 
År 2021 dato 6./9
2021
17./9.
2021
28./9.
2021
6./10.
2021
    Høstrapport. Ialt: 530 kg. og 246 liter.
Rondo Oe
47
Oe
53
Oe
61
Oe
64
9./10
Høstet

 
9./10 høstet, 110 kg. 45 l. 54 oechsle, 9 g./l. syre,  Vinskimmel har taget bladene, den gæres til rosé.
Leon Millot Oe
48
Oe
56
Oe
65
Oe
72
18./10.
Høstet

 
18./10. høstet, 96 kg. 60 l. 74 oechsle, 9,97 g./l. syre, macereres i 8 dage til rødvin. Druerne blev plukket lige inden regnen kom, klaserne var næsten perfekte. Det bliver årets eneste rødvin.
Regent Oe
52
Oe
54
Oe
55
Oe
62
12./10
Høstet
  11./10 høstet, 16 kg. 60 oechsle, 12 kg. blandes med Bolero og Schuyler til rosé, 4 kg. kom sammen med Bolero til maceration carbonique.
Orion  Meldug,
vinskimmel

 
Oe
65
Oe
65
    Enkelte klaser plukket, resten var ødelagt af vinskimmel.
Solaris Oe
65
Oe
60
Oe
83
Oe
90
7./10
Høstet
  7./10 høstet, 186 kg. 75 l. 74 oechsle, 12,4 g./l. syre. Der var en del skader efter hvepse, lidt meldug på bladene og lidt ædelråd. Vi kunne ikke sortere, så vi lavede vin af det hele, smagen er god.
Johanniter Oe
46
Oe
53
Oe
63
Oe
67
18./10.
Høstet
 
  18./10. høstet, 28 kg. 13 l. 64 oechsle, 12,4 g./l. Druerne var en del medtagne af vinskimmel. syrereduceret 2 g./l. med dobbeltsalt.
Bolero Oe
41
Oe
54
Oe
59
Oe
60
10./10.
Høstet
  10./10. høstet, 72 kg. - 16 kg. til rosé, 56 kg. hele klaser blev lagt i ståltank under CO2 dække fra en gærende hvidvin (maceration carbonique). Efter 17 dage blev den afstilket og presset og gæret til mousserende vin på 11 % alk. 27 l.- 62 oechsle, 9,97 g./l. syre.
Nero Oe
47
Oe
56
Oe
60
Oe
68
    Spises.
Phønix Oe
41
Oe
47
Oe
51
Oe
53
11./10.
Høstet
  11./10 høstet, 13 kg. 5 l. 52 oechsle, 10,7 g./l. syre. Vinen gæres sammen med Solaris og bliver til 25 l. mousserende vin
Schuyler Vinskimmel       12. !0   12./10 fra drivhuset høstet, 9 kg. 80 oechsle, sunde druer blandet sammen med Regent og Bolero til rosé.
Malvasia  
 

 
Oe
84
    Smager pragtfuldt og spises.
Blomstring 2021
5./7. Orion, Johanniter, Malvasia, Phønix, Nero.
3./7. Solaris, Regent, Bolero, Schuyler.
28./6. Rondo.
26./6. Leon Millot.



 
Udspring 2021 (meget sent)
15./5. Leon Millot.
17./5. Rondo, Schuyler, Solaris, Johanniter, Nero, Bolero, Malvasia.
20./5. Orion, Regent, Phønix.

 

 

 
1.april: Færdig med vinterbeskæring.

13./3. 2021 har jeg sat 48 flasker mousserende vin til 2. gæring.
Det er 25 l. Orion med lidt Phønix og 10 l. Johanniter med en markant syre.
Vinen er malolaktisk fermenteret og kuldestabiliseret.
Gæren er DV10 og der er brugt 770 g. sukker + 50 g. til forgæring. Desuden er der brugt Sektklar og gærnæring.
Vinen står lunt indtil trykket lander på ca. 6 Bar ved 20 grader.
Trykket begyndte at stige efter et par dage, i dag den 26./3. er trykket på 4 Bar.
5./4. kom trykket op på 6 bar, altså 23 dage.

På siden om hvidvin har jeg skrevet et afsnit om hvidvin med restsødme og dessertvin.

 
 
Rødvin Rosé Maceration Carbonique Hvidvin, tør Hvidvin,  med süssreserve Mousserende
222 liter 81 liter 32 liter 89 liter 25 liter 37 liter
Ialt 486 liter vin ud af 340 vinstokke.

Høstdata. 2020.  Oe står for oechsle og er den skala, jeg bruger til sukkerbestemmelse i druerne.
Hvis man deler oechsle med 7,4 får man ca. alkohol %. F.eks. 80 / 7,4 = 10,8

 

År 2020 dato 12./9.
2020
20./9.
2020
29./9.
2020
12./10.
2020
          
Rondo Oe
64
Oe
73
Oe
77
Høstet  
 
5./10 høstet. 285 kg. 194 liter, 80 oechsle, 9,9 g./l syre, 3,31 pH. Der var pletvis angreb af meldug, men ellers fine klaser. Gæres til rødvin.
Leon Millot Oe
66
Oe
72
Oe
76
Høstet
 
 
 
12./10. høstet. 53 kg. 78 oechsle, 13,9 g./l. syre, 3,27 pH. Meget fine klaser uden råd. Som sædvanligt er der rigeligt med syre, men druerne virkede modne.
Regent Oe
61
Oe
63
Oe
72
Høstet     9./10 høstet. 80 kg. 45 liter, 72 oechsle, 8,9 g,/l. syre, 3,42 pH. Sukkerindholdet er ikke imponerende, druerne er dog modne. Gæres til rosé.
Orion  Oe
48
Oe
53
Oe
63
Høstet
 
    7./10. høstet. 37 kg. 22 liter, 54 oechsle, 11,2 g./l syre, 3,15 pH. Meget råd på grund af meldug.
Gæres til mousserende vin.
Solaris Oe
75
Oe
85
Oe
93
Høstet     30. / 9. høstet. 167 kg. 87 liter, 90 oechsle, 10,9 g./l. syre, 3,11 pH.  Fine klaser uden råd, bortset fra hvepse og fugleangreb. 4 liter er lagt i fryser til süssreserve i 25 liter hvidvin. Resten bliver tør hvidvin.
Johanniter Oe
52
Oe
60
Oe
61
Oe
73
Høstet
 
  16./10 høstet. 62 kg. 26 liter, 75 oechsle, 12,9 g./l. syre, 3,17 pH. Årets flotteste druer, men som sædvanlig med en høj syre. Druerne virkede modne med brune kærner. Af 26 liter bliver de 10 liter til mousserende vin.
Bolero Oe
52
Oe
60
Oe
58
Høstet .   8./10 høstet. 93 kg. -  55 / 50 oechsle, 11,1 g./l. syre, 3,13 pH. 60 kg. 32 liter særligt udvalgte klaser gærer som maceration carbonique. 33 kg. 36 liter bliver til rosé. Meldug og vinskimmel er skyld i den dårlige kvalitet.
Nero Oe
60
Oe
76
Oe
84

 
    Spises.
Phønix Oe
51
Oe
60
Oe
62
Høstet     7./10 høstet. 11 kg. 5 liter, 66 oechsle, 9,9 g./liter, 3,32 pH. Der var en del meldug, men ellers ret modne druer. Blandes med Orion til mousserende vin.
Schuyler Oe
68
Oe
73
Oe
76
      Spises.

Blomstring 2020
Leon Millot: 18, / 6. 2020
Rondo: 22,/ 6, 2020
Solaris: 23./ 6. 2020
Regent, Orion, Johanniter, Bolero, Phønix, Schuyler: 26. / 6. 2020
 
Udspring 2020
1. maj:
Rondo, Leon Millot, Schuyler.

6. maj:
Solaris, Bolero, Nero.

7. maj:
Orion, Johanniter,
Phønix, Regent.

Nogle sorter går i stå, når
temperaturen er under
10 grader.
Derfor er der et stort spring
mellem sorternes udspring.

 

2020
25. marts:
 Jeg har i dag sat 46 flasker mousserende vin til 2. gæring.
Det er en blanding af 25 liter Solaris og 10 liter Johanniter fra 2019
Flaskerne ligger i et lunt rum indtil der er kommet tryk på, jeg kan følge udviklingen på en enkelt flaske med trykmåler.
20. marts:
Vinterbeskæringen er færdig. Der var mange udgåede grene på de sorter, som havde vinskimmel sidste sommer.
Jeg vil vaske planterne med en blanding af kalk og svovl.

Høst 2019
Til hvidvin: 382 kg. -  216 liter
Til rosé:        82 kg, -   45 liter
Til rødvin:   324 kg. - 153 liter heraf 63 liter fra de tørrede druer.
Ialt: - - - -  788 kg.

Høstdata
. 2019.  Oe står for oechsle og er den skala, jeg bruger til sukkerbestemmelse i druerne. Hvis man deler oechsle med 7,4 får man ca. alkohol %. F.eks. 80 / 7,4 = 10,8

År 2019 dato 16./9
2019
23./9.
2019
30./9.
2019
7./10.
2019
2019         
Rondo Oe
73
Oe
74
Oe
74
Oe
80
13./10.
Høstet

 
13./10. høstet, 247 kg. 90 liter, 76 oechsle, 7,8 g./l. syre, 3,26 pH. Høstet i støvregn. 115 kg. af de bedste klaser er sat til tørring for at fjerne noget af vandet. Senere bliver det igen blandet sammen.
Leon Millot Oe
71
Oe
76
Oe
72
Oe
79
15./10.
Høstet

 
15./10. høstet, 77 kg. 50 liter, 76 oechsle, 13,5 g/l. syre, 3,17 pH. Høstet i sol, små grønne druer er sorteret fra.Fin kvalitet, men til rødvin er syren for høj og skal reduceres.
Regent Oe
58
Oe
60
Oe
59
7./10.
Høstet
    7./10 høstet, 82 kg. 45 liter, 69 oechsle, 9,12 g./l. syre, 3,30 pH. Presset til rosé sammen med 40 kg. Schuyler fra drivhuse. Ialt 124 kg.  60 liter rosé.
Orion  Oe
42
Oe
53
Oe
58
Oe
60
Rådnet   Angrebet af vinskimmel og rådnet.
Solaris Oe
77
Oe
79
Oe
82
4./10.
Høstet
    4. / 10. høstet, 289 kg, 171 liter, 80 oechsle, 9,26 g./l. syre, 3,12 pH. Der var en del sorteringsarbejde. Ædelråd kom med i pressen, men en del var knap så ædel og blev sorteret fra.
Johanniter Oe
56
Oe
58
Oe
55
Oe
66
18./10.
Høstet
  18./10. høstet, 93 kg. 45 liter, 56 oechsle, 19,8 g./l. syre, 3,02 pH, syrereduceret med dobbeltsalt.
10,6 g./l. syre, 3,61 pH. Fine klaser høstet på grund af dårligt vejr.
Bolero Oe
57
Oe
37
 Oe
Rådnet
. .    Angrebet af vinskimmel, druerne er revnet og bliver hængende til fuglene.
Nero Oe
56
Oe
61
Oe
71
Oe
71
    Fine spisedruer.
Phønix Oe
52
Oe
53
Oe
55
Oe
58
Rådnet   Angrebet af vinskimmel og er ved at rådne.
Schuyler Oe
68
Oe
71
Oe
73
7./10.
Høstet
    7. / 10. Høstet, 78 oechsle. Blandet med Regent til rosé.

 

Blomstring 2019:
21. juni: Rondo.
19. juniLeon Millot.
22. juni: Solaris, Schuyler.
25. juni: Regent, Orion, Bolero, Phønix, Nero, Johanniter.

Jeg har lavet en brugsanvisning til dobbeltsaltmetoden,
som bruges til at reducere syre. Se mere her:
 

2019
Udspring.
25./4. Leon Millot,
26./4. Rondo, Schuyler.
27./4. Solaris, Johanniter, Nero, Bolero.
30./4. Regent, Phønix.

 

13./3. 2019.
32 flasker gegorgeret efter 11 måneder på flaske i pupitre.
Halsen er frosset med alkohol. Kapslen med gæren er skudt af. Der er tilsat sulfit men ikke sukker. Trykket har været på 5 bar.

Høst 2018:
Hvidvin:
Solaris                 321 kg -  175 liter.
Orion                   122 kg. -  62 liter.
Johanniter              75 kg. -  36 liter.
Phønix / Linea  23 + 7 kg. -  13 liter.   
Hvidvin i alt:       518 kg. - 286 liter
Rosé:
Blandede druesorter      30 liter.
Bolero           128 kg. – 54 liter.
Rosé i alt:                     84 liter. 

Bolero Nouveau: (maceration carbonique)    
                        102 kg.
                

Rødvin:
Rondo               588 kg.
Regent                96 kg.
Leon Millot         62 kg.
Rødvin i alt:             746 kg

 

2018
Sukker (oechsle) i druerne og høstrapport.
 

År 2018 dato 22./8.
2018
31./8.
2018
5./9.
2018
13./9.
2018
20-/9.
2018
25./9.
2018
      
Rondo 55 Oe 60 Oe 71 Oe 71 Oe 76 Oe 73 Oe
9,9 syre
30./9 høstet, 588 kg. 84 oechsle, 9,8 g./l. 3,10 pH. 170 kg. står til tørre. 418 kg. macereres i 8 dage. Fin høst , ingen råd, men begyndende stilklammelse.
Leon Millot 69 Oe 77 Oe 79 Oe 83 Oe 89 Oe 90 Oe
10,6 syre
27./9. høstet, 62 kg. 90 oechsle, 10,4 g./l. 3,17 pH, Flotte druer helt uden råd.
Regent 60 Oe 69 Oe 71 Oe 78 Oe 80 Oe Høstet
85 Oe
25./9. høstet, 96 kg. 85 oechsle, 9,7 g./l. syre, 3,15 pH. Fine klaser men med lidt hvepseangreb.
Orion 48 Oe 54 Oe 57 Oe 67 Oe Høstet
20./9.
  20./9. høstet, 122 kg. 62 l. 69 oechsle, 8,55 g./l. syre, 3,04 pH. Enkelte klaser med råd, men ellers fine.
Solaris 73 Oe 84 Oe 84 Oe 90 Oe
høstet
    13./9 høstet, 321 kg. 175 l. 91 oechsle, 9,9 g./l. syre, 3,05 pH. Flotte druer helt uden råd.
Johanniter 35 Oe 72 Oe 74 Oe 82 Oe Høstet
88 Oe
  24./9. høstet, 75 kg. 36 l. 89 oechsle, 10,6 g./l. syre, 3,04 pH. Flotte druer helt uden råd.
Bolero 45 Oe 51 Oe 51 Oe .58 Oe .62 Oe 65 Oe 28./9. høstet, 230 kg. - de 102 kg. som "maceration carbonique", 128 kg. til rosé. 65 oechsle,
7,8 g./l. syre, 3,05 pH. Flotte (alt for store) klaser.
Nero 53 Oe 59 Oe 65 Oe 67 Oe     Spises.
Phønix 46 Oe 52 Oe 58 Oe 66 Oe 14./9.
Høstet
  14./9. høstet, 23 kg.+ 7 kg. Linea, 13 liter, 60 oechsle, 8,55 g./l. syre, 3,21 pH.
Schuyler 64 Oe 70 Oe 79 Oe 79 Oe
høstet
    12./9. høstet. Presset til rosé, sammen med druer fra drivhus og sommerhus. 30 l. 79 Oechsle 8,4 g./l. syre, 3,24 pH.

 

2018.
Udspring: 8. maj
 På grund af et par dage med 25 grader, sprang alle sorter  mere eller mindre ud på samme tid.
Der har ikke været frost for nylig, så vi slipper nok for frostskader i år. : )

Høst 2017:
Høsten er i hus,
252 kg. røde druer, 227 kg grønne druer. ialt: 479 kg.
170 liter rødvin, 113 liter hvidvin, 12 liter rosé, 45 liter pressevin. Ialt: 340 l vin.

2017
Sukker (oechsle) i druerne og høstrapport

År 2017 dato 21./9.
2017
28./9.
2017
10./10.             
Rondo 71Oe 72Oe   Høstet
8./10.
79 Oe.   Høstet i solskin. Det var et stort sorteringsarbejde både med stilklammelse og råd.
134 kg. 79 oechsle, 3,2 pH, 11,1 g./l. syre.
Leon Millot 65Oe 68Oe 70 Oe Høstet
11./10.
70 Oe   Høstet i finregn. Begyndende råd i klaserne.
22 Kg. 70 oechsle, 3,29 pH, 12,11 g./l. syre. Blandet med Regent.
Regent 61Oe 61Oe 62 Oe Høstet
11./10.
62 Oe
 
Høstet i finregn. Fine klaser, men de skulle høstes inden de rådnede.
55 Kg. 62 oechsle, 3,42 pH, 9,54 g./l. syre. Blandet med Leon Millot.
Orion 51Oe 46Oe   Høstet
9./10.
56 Oe   Høstet i solskin. 42 kg. Visse klaser var stærkt angrebne af gråskimmel. sammenblandet med 10 kg. Zalas Perle, 26 kg. Phønix/Linea, ialt 78 kg. 55 oechsle, 3,25 pH, 12,8 g./l.syre.
Solaris 70Oe 80Oe   Høstet
6./10.
84 Oe   Høstet på en solskinsdag mellem våde dage. Druerne var angrebet af gråskimmel, men som sædvanlig med Solaris var det meste ædelråd. 111 kg. 84 oechsle, 3,25 pH, 9,54 g./l. syre.
Johanniter 53Oe 60Oe 66 Oe Høstet
21./10.
62 Oe   Høstet i sol, ingen rådne druer. 38 kg. 62 oechsle, 2,94 pH, 20 g./l. Skal syrereduceres med dobbeltsalt.
Druerne er presset og saften lagt i fryseren til kryoextraheret sød vin.
Bolero 57 Oe 65Oe   Høstet
10./10.
.60 Oe   Høstet i byger med finregn. Druerne skulle nok have været høstet en uge tidligere. Meget råd!
41 kg. 12 l. rosé og ? l. maceration carbonique. 60 oechsle, 3,44 pH, 8,2 g./l.syre.
Nero 66Oe           Spises
Phønix 47Oe 53Oe   Høstet
9./10.
56 Oe   Høstet i solskin. 26 kg. Fine klaser med meget lidt råd. Phønix skal have en bedre sommer for at blive moden! Den har dog en fin muskatsmag, som skal bruges til at give Orion mere smag.
Schuyler 60Oe 59Oe   Høstet
11./10.
72 Oe.   10 kg, som jeg kom til at ødelægge! øv!!

Vinmarken på Langegyde har vi høstet for sidste gang, da den er solgt. Rondo gav 14 kg. Zalas Perle gav 10 kg. Vi havde ikke fået fuglenet på!!!

Vinskuet den 19 august i Middelfart arrangeret af Foreningen Af Danske Vinavlere.
Vi deltog med en hvidvin og en rødvin, begge vine er fra 2016.
Rødvin
: 66 % Rondo ( 33% er let tørrede druer, de andre 33 % er fadlagret på fransk egefad i 6 måneder.
              De sidste 34 % er Leon Millot.
Dommerne gav den 13,3 point, hvilket udløste et diplom for særlig udmærkelse.
De tre dommeres tal var: 12,0-13,5-14,5
Hvidvin: 50 % Solaris, 50 % Johanniter.
De 5 dommere gav den 10,7 point, tallene var tre på 10,0- to på 11,0- en på 12.
Vi er selv meget tilfredse med denne vin, som er lidt mere syrlig end gennemsnittet, den kan minde om en Risling.
(Skalaen går til 20 point).

 

Blomstring 2017.
21. juni: Rondo, Leon Millot.
25. juni: Solaris, Bolero.
  4. juli: Regent, Orion, Johanniter, Phønix, Schuyler.
Udspring 2017.
12. maj: Rondo, Leon Millot.
14. maj: Solaris.
15. maj: Bolero, Regent, Orion, Johanniter, Phønix, Schuyler.
Høst 2016.

410 l. Rondo,
66 l. Bolero,
29 l. Leon Millot,
12 l. Regent.
40 l. Vinjamarone.
85 l. Solaris,
27 l. Johanniter,
25 l. Orion,
11 l. Phønix/ Zalas Perle,
6 l. Himrod.

23 l. Fyens Hoved, rosé,
13  l. anden rosé,

50 l. pressevin

Ialt 827 liter.

 


2016.
Sukker (oechsle) i druerne. Tallene er ca. en måned tidligere end sidste år! 

År 2016 dato 1./9.
2016
9./9.
2016
15./9.
2016
23./9.
2016
Høstet         
Rondo 60 Oe 71 Oe 72 Oe 80 Oe 2./10.   580 kg. 420 liter, 82 oechsle, 3,38 pH, 8,80 g./l. syre, de 80 kg. tørres til vinjamarone. Druerne var fine og kun lidt stilkråd.
Leon Millot 51 Oe 64 Oe 71 Oe 77 Oe 5./10.   55 kg. 29 liter, 87 oechsle, 3,36 pH, 9,26 g./l. syre. Rigtig flotte druer, som blev sorteret ved bladbeskæring.
Regent 61 Oe 72 Oe 80 Oe 83 Oe 5./10.
 
17 kg. 12 liter,  97 oechsle. 3,38 pH, 8,3 g./l. syre. Ikke mange druer, men stort sukkerindhold.
Orion 51 Oe 51 Oe 63 Oe   17./9.   46 kg. 60 oechsle, 22 l. , 3,26 pH, 11,1 g./l. syre, høstet med råd i klaserne
Solaris 78 Oe 85 Oe 98 Oe
 
16./ 9.   178 kg. 90 liter, 96 oechsle, 3,38 pH, 11,4 g./l. syre, høstet med flotte klaser.
Johanniter 42 Oe 58 Oe 63 Oe 77 Oe 6./10.   64 Kg. 82 oechsle, 2,86 pH, 11,6 g./l. syre. De fineste druer i denne høst.
Denne sort har altid rigeligt med syre, ligesom dens stamfar, Risling.
Bolero 51 Oe 60 Oe 63 Oe 72 Oe 2./10.   104 kg. 66 liter, 73 oechsle, 3,35 pH, 8,20 g./l. syre. Fine kæmpeklaser, sukkerindholdet er ikke imponerende, der skulle nok have været udtyndet!
 
Nero 56 Oe 58 Oe 67 Oe 75 Oe     Spist
Phønix 55 Oe 56 Oe 56 Oe 60 Oe
 
17./9.   24 kg. 60 oechsle, 13 liter, 3,33 pH, 10,4 g./l. syre, høstet med muskatsmag.
Schuyler 55 Oe 60 Oe 75 Oe 72 Oe     Spises løbende.

Farveskift (veraison): Rondo og Bolero 4. august. Regent og Leon Millot en uge til 14 dage senere.

Bronzemedalje for en fadlagret rødvin fra 2014. (Se forsiden)

Blomstring 2016:
Phønix og Nero: 26. Juni.
Orion, Regent, Bolero, Johanniter 24. Juni.
Solaris 23. Juni.
Rondo 18. Juni.
Leon Millot 17. Juni
Udspring 2016: 9. maj for alle sorter.
På grund af de varme solrige dage, kom der endelig gang i udspringet. Jeg har valgt den samme dato for alle sorter, selvom Leon Millot og Rondo er en smule foran.
Det er ikke meget tidligere end sidste år, så vi kan kun håbe på en varm sommer!

20 februar 2016. Mousserende vin.
67 flasker fra 2015 er sat til 2. gæring og tappet på flasker,
En klar hvidvin på 50 % Solaris og resten Orion, Zalas Perle, Phønix, Himrod, Aurore er blandet sammen..
Inden vinen kom på flasker er tilsat Sekt-klar, gærnæring, DV 10 vingær og i hver flaske 18 g. sukker.
De 18 g. sukker sikrer et tryk på 6 bar.
Bemærk under kronkapslen er indsat en "Bidule", som lukker helt tæt.
Jeg har før haft utætte kapsler, det gav noget værre griseri.
På en af flaskerne er sat en trykmåler for at kunne følge trykket.
Vinen er nu lagt i kasser i 16 graders varme i en månedstid, indtil gæren har sat tryk på.
Derefter skal den stå køligt i mindst œ år.
Til den tid skal den stå på hovedet i en pupitre og dagligt drejes en halv omgang,
for at få gæren til at sætte sig på kapslen.
Den videre proces har jeg beskrevet et andet sted på siden. Remuage


 

14. november 2015: Johanniter høstet som de sidste i år.
8. november:
32 kg. grønne Himrod er i dag høstet. Den sent modnende sort står under et plastictag ved Fyens Hoved. Syre: 17 g./l. pH: 3,25.
  7 kg. lyserøde Schuyler er i dag høstet. Den bliver til hvidvin sammen med Himrod.

Vinjamarone
Ny side om tørring af druer

Vinjamarone.
De røde druer er i år ikke særligt egnede til at lave rødvin af.
Vi vil derfor lave forsøg med tørrede druer i stil med Amarone, i håb om at de grønne stilke og kerner bliver mere modne.
Druernes sukkerindhold var ved start på 68 oechsle og vi håber, at vi kan nå op på 105 oechsle.
Det vil måske give en alkohol procent på 14.
I muren er der en blæser, som puster luft ud i det fri (bag den hvide skrå kasse).
De tre stabler kasser står på en kanal, hvor der trækkes luft ned gennem kasserne.
Foran er der en blæser, som blæser luft ind på kasserne hele døgnet.
Bag kasserne er en radiator, som giver ca. 18 grader.
På væggen kan ses en fugtighedsmåler. Når den viser over 70 procent, tænder vi for udsugningen.
Udsugeren suger også varme ud, derfor er den ikke tændt hele tiden.
I hver kasse er der ca. tre kg. druer.
Druesorterne er udvalgte Rondo og Bolero.
Klaserne skal være hele og druerne skal være helt uden huller.
Se mere på siden: Vinjamarone
 

 

2015.

Sukker (oechsle) i druerne.

År 2015 dato 19./9.
2015
28./9 4./10. 9./10 13./10 -
16./10.
19./10       
Rondo 59 Oe 60 Oe 61 Oe   Høst
68 Oe
  183 kg. De fine klaser bliver  tørret, inden de bliver afstilket og gæret.
De øvrige bliver til rosé.
70 Oechsle, 3,18 pH, 12,75 g./l. før syrereducering.
Leon Millot   52 Oe 48 Oe   55 Oe   10 kg. Høstet den 4. november med 70 oechsle.
Regent Vin-
skimmel
43 Oe 39 Oe   52 Oe   Vinskimmel har taget bladene, Druerne er ikke modne endnu. Høstes ikke!
Orion Vin-
skimmel
49 Oe 45 Oe   43 Oe Høst 18 kg. Det tog lang tid at plukke og med en oechsle på 52 er det måske ikke umagen værd. Skal laves til mousserende vin.
Solaris 52 Oe 61 Oe 69 Oe Høst:
64 Oe
    209 kg. - 89 l. løbevin og 25 l. pressevin. Løbevin, 64 oechsle, ca. 14 g./l. syre. pH var på 3,0. Syrereduceret med dobbeltsalt til 9,87 g./l. pH er nu på 3,27.
Johanniter Vin-
skimmel
37 Oe 41 Oe       14. november høstet med 45 oechsle, 2,59 pH, 24 g./l. syre. Det er et førsøg på om det kan lade sig gøre at lave vin af så umodne druer. 14 g./l. syrereduceret.
Bolero   47 Oe 45 Oe   56 Oe Høst 58 kg. 50 oechsle, 13,5 g./l. syre, 3,42 pH. 13 kg skal tørres og resten bliver til rosé.
 
Nero   54 Oe 49 Oe   58 Oe   spises måske.
Phønix   41 Oe 40 Oe   39 Oe Høst 22 kg. 8 liter. 48 oechsle. Skal laves til mousserende vin.
Schuyler   61 Oe 57 Oe   56 Oe Høst Ikke modne, men de få druer bliver til rosé.

 

Vinkemi en ny side om måling af syre og sulfit.

Blomstring 2015
Rondo: 7. juli
Leon Millot: 7. juli
Schuyler: 12. Juli.
Solaris: 14. Juli
Bolero, Orion, Johanniter, Phønix, Nero: 16 Juli.

 
Vi var med til det årlige vinskue, denne gang i Odder.
Vi fik ingen medaljer i år, men vi er selv godt tilfredse med de to vine vi havde med.
Vinder blev "Skærsøgård" med både en sølv- og en guldmedalje for mouserende vin.
De fire vinbønder på billedet er fra den sydfynske erfagruppe.
 
          Rødvin, Drue: Rondo. Bedømmelse: 10,33. Skalaen går til 20.
Dommer 1, TV Ialt: 10,5 Farve: 2,50 Næse: 2,0 Smag: 6,0 Mørk rød. Lidt kemi og vanilje i duft. Vanilje saft og syre. For meget vanilje.
Dommer 2, LG Ialt: 10,5 Farve: 2,50 Næse: 2,0 Smag: 6,0 Blomme/henkogte frugter i duften. Blommeagtig smag/tør/frisk syre til sidst. Smagen er ustemt.
Dommer 3, LB Ialt: 10 Farve: 2,00 Næse: 2,0 Smag: 6,0 Rigelig farve, næsten blåsort. Intens rød frugt. Frugtsyren dominerer, den bliver røget, mister balancen.
          Hvidvin, Druer: Solaris 50%, Johanniter50 %. Bedømmelse: 11,33. Skalaen går til 20.
Dommer 1, AHP Ialt: 11 Farve: 2,00 Næse: 2,0 Smag: 7,0 Flot farve. Flot duft med sødlige noter. Frisk smag af modne søde frugter, fin syre.
Dommer 2, CMH Ialt: 11 Farve: 2,00 Næse: 2,0 Smag: 7,0 Lite trållig. (Det er sikkert svensk, men jeg kan ikke oversætte det).
Dommer 3, RM Ialt: 12 Farve: 2,00 Næse: 3,0 Smag: 7,0 Champignon og pære. Blød og ganske rig i munden uden at miste syrebid. En del sødme i smag.

Udspring: Selv om det har været en mild vinter, er der sen udspring på grund af det forholdsvis kolde forår.
14. maj: Solaris, Johanniter, Orion, Regent, Bolero, Nero, Schuyler og Phønix.
10. maj: Rondo, Leon Millot.
 
Hvidvin 271  l. - Pressevin 102  l. - Rosé 19  l - Rødvin 600  l. - Vin fra en nabo: Hv: 60  l. - Pr: 20  l. - Rød: 70  l. 
Ialt 2.086 kg. - 1.142 liter.

2014.
Sukker (oechsle) i druerne

År 2014 4./9. 18./9. 22./9. 1./10. Efter regn Høstet.   594 kg. grønne druer og 1.492 kg røde druer.    Jeg har ikke nævnt spisedruerne Himrod og Aurore. 1 Himrod stok under et halvtag gav 28 kg. 1 stok Aurore op ad væg gav 15 kg.      
Rondo 59 70 75 74 5.- 8./10.   524 kg. 78 oechsle, 11,55 g./l. syre, 3,60 pH. En del sorteringsarbejde, men druerne var meget store og velsmagende.
Leon Millot 56 71 78 76 13./10.   81 kg. 76 oechsle. 9,75 g./l. syre, 3,67 pH. Meget flotte klaser uden råd.
Regent 53 68 74 70 9./10.   93 kg. 71 oechsle. 9,45 g./l. syre, 3,50 pH. Fine druer med begyndende råd.
Orion 46 52 61 60 2./10.   136 kg. 58 oechsle, 8 g./l. syre, 3,25 pH. En del sorteringsarbejde. Meget modne.
Solaris 67 78 91 90 3./10.   293 kg. 136 l. løbevin, 90 oechsle. 10,5 g./l. syre, 3,39 pH. Flotte brune klaser med ædelråd.
Johanniter 45 66 70 75 5./10.   82 kg. 40 l. 76 oechsle. 12,9 g./l. syre, 3,4 pH. Flotte sunde druer.
Bolero 50 61 61 62 9./10.   135 kg. 71 oechsle. 9,45 g./l. syre, 3,5 pH. Store klaser med enkelte rådne druer i klaserne.
Nero 63 72 77 75 Spist.   .
Phønix 48 62 60 61 2./10.   Høstet på grund af råd. Ikke målt, da de blev blandet sammen med Orion.
Schuyler 65 78 80 78 12./10.   14 kg. 70 oechsle. Høstet til Rosé sammen med druer fra sommerhuset. 19 l.

Blomstring:
26. Juni: Alle resten af sorterneBoleroRegentOrion, Johanniter, Phønix, Nero, Schuyler.
19. juni: Solaris.
17. juni: Rondo.
15. juni: Leon Millot.

17. juni, vinskuet er overstået.
Rødvinen fik 12,83 point på 20 skalaen. Det gav et diplom med "Særlig Udmærkelse".
Hvidvinen fik 11,83 point. Det gav "Acceptabel".

Vinskue 2014.
12. maj. Så er tiden kommet til at sende vin ind til vinskuet, som er i Faaborg den 14. maj.
Vi har valgt en fadlagret rødvin fra 2012 i en blanding af 3/4 Rondo og 1/4  Bolero.
Hvidvinen er fra 2013 og er en blanding af 40 % Orion, 40 % Johanniter og 20 % Solaris.


 

Udspring:
29. aprilRegentBolero, Solaris, Orion, Johanniter, Phønix. Dermed er alle sorter sprunget ud. Det er mindst 14 dage tidligere end sidste år.
26. april: Rondo, Leon Millot, Schuyler, Nero.

22. marts 2014.
33 flasker Orion / Johanniter er sat til 2. gæring. Jeg regner med, at den skal stå i pupitre med halsen nedad i et år.



Sukkerindhold i oechsle.
Et gennemsnit af 10 druer.

Formel for blanding af to forskellige væsker.
A = antal kg. Druer på 72 oechsle.
B = antal kg. Druer på 80 oechsle.
A x 72 + B x 80 : (A + B) = samlet oechsle.

  Skåleformel. 
  P = antal personer.
  K = antal klink.
  K = (P-1) x P : 2
Himrod: 1 vinstok under et halvtag høstet den 29. / 10. gav: 38 kg. 18 l. med 72 oechsle, 8,8 g./l. syre, 2,86 pH. beskæres som cordon.
 
År 2013 16./9. 28./9. 5./10. Høst     185 l. hvidvin, 32 l. rosé, 228 l. rødvin. Ialt 445 l. vin.                 
Rondo 62 75 75 12./10.
80
    130kg (Eskemosegyden) 80 oechsle +106 Kg. (Langegyde) 72 oechsle.
Ialt 236 kg. 147 l. 76 oechsle, 9,87 g./l. syre, 3,02 pH.
Leon Millot 57 68 71 19./10.
70
    20 Kg. 27 l. 70 oechsle, 10,9 g./l. 3,27 pH. Der var mange små grønne druer.
Regent 62 63 70 18./10.
70
    52 Kg. 27 l. 70 oechsle, 11,0 g./l. syre, 3,25 pH. Fine druer, men ikke ret mange.
Orion 49 56 57 19./10.
55
    97 Kg. 48 l. + pressevin, 55 oechsle, 9,87 g./l. 3,01 pH. Efter frasortering af rådne druer blev det ok, men der ikke meget sukker i.
Solaris 73 87   3./10.
90
    92 kg. 38 l. + pressevin, 90 oechsle, 9,16 g./l. syre, 3,17 pH. God kvalitet!
Der blev 32 l. løbevin og 18 l. pressevin.
Johanniter 49 62 67 19./10.
69
    56 Kg. 24 l. + pressevin, 69 oechsle, 14 g. / l., 2,98 pH, meget fine druer.
Bolero 53 65 62 18:/10.
60
    42 Kg. 27 l. 60 oechsle, 9,16 g./l. 3,35 pH.
Nero 57 68 68       Dejlig spisedrue.
Phønix 53 53 57       Spisedrue.
Schuyler 53 59 68 12./10.
71
    3 stokke, 29 Kg. 20 l. Rosé + pressevin. 71 oechsle, 10,6 g./l. 2,8 pH. Smager af jordbær.

 Blomstring.
Leon Millot: 3. juli.
Rondo:        5. juli.
Solaris:        9. juli
Regent:        9. juli
Alle andre: 10. juli

Vinen fra 2012 er nu kommet på flasker.
Rondo / Bolero rødvin, fadlagret 5 mnd:  90 flasker, tegner godt.
Solaris hvidvin:   -   -   -   -   -   -   -   -     24 flasker, tegner godt.
Orion  mouserende vin:   -   -   -   -   -   - 15 flasker. Uden at tænke mig om, havde jeg chaptaliceret til 13 % alk. Så er den svær at få i 2. gæring.
Efter ca. en måned kom der dog et tryk på 6 bar i flaskerne. I marts 2014 blev bundfaldet taget fra og den smager bare godt.
Orion pressevin:   -   -   -   -   -   -   -   -   17 flasker, daglig vin.
Johanniter / Himrod og Solaris pressevin: 36 flasker, for sur.
Johanniter / Himrod pressevin:   -   -   -    13 flasker, daglig vin.
Ialt 195 flasker.

Udspring forår 2013. Marts har været meget kold, derfor er udspringet ret sent, til gengæld
                                   har der ingen frostskader været.
17. maj udspring Regent
17. maj udspring Phønix
16. maj udspring Orion
16. maj udspring Johanniter
15. maj udspring Bolero
15. maj udspring Schuyler
14. maj udspring Solaris
14. maj udspring Nero
12. maj udspring Rondo
12. maj udspring Leon Millot

16 l. hvidvin,    drue: Solaris.
14 l. hvidvin,    drue: Orion.
16 l. hvidvin,    druer: Johanniter og Himrod.
16 l. hvidvin,
    druer: Phønix, Johanniter og Felicia.
(nabovin)

62 l. hvidvin.

12 l. hvid / pressevin, drue: Solaris.
  9 l. hvid / pressevin, drue: Orion.
11 l. hvid /
 pressevin, druer: Johanniter og Himrod.
32 l. hvid / pressevin

25 l. rosé,  druer: Bolero og Rondo. (nabovin)

30 l. rosé / pressevin
, druer: Bolero, Rondo, Phønix, Johanniter og Felicia.
(nabovin) 

57 l. rødvin,     drue: Rondo.
20 l. rødvin,
     drue: Bolero.
77 l rødvin.

 


 

 
23./ 9. - ERFA-gruppe Sydfyns efterårsmøde hos Vinjafyn.

Sukkermålinger i oechsle, tallet er et gennemsnit af ca. 10 store og små druer.
År 2012 15./9. 24./9. 1./10. 8./10. 15./10                                                                                                                                                                               
Rondo 67 76 75 78 83 Høstet
20/10
Dårlig høst, angreb af vinskimmel og lidt meldug. 36 kg. + 66 kg. fine druer fra Langegyde = 102 kg.
sukkerindhold: 70 oechsle, - pH: ?, - syre: 12,6 g./l.   pH måleren er defekt!
Leon Millot             Ingen druer i år
Regent 61 65 69 67     Spist af fugle
Orion 52 54 52 56 55 Høstet
21/10
Orion fik vinskimmel midt på sommeren. Halvdelen af druerne blev brune og faldt efterhånden af. Tilbage var der
31 kg. sunde druer. - Sukkerindhold: 55 oechsle, -  pH: ?, - syre: 12 g./l.
Solaris 79 83 83 86 Høstet
9./10.
  Pæne druer. 55 kg. - Sukkerindhold: 84 Oechsle, - syre: 11,30 g./l. - pH:  jeg har syrereduceret 1 g. / l. med kridt).
Vinen er opdelt i to: 16 l. løbevin omstukket efter 12 timer inden gæring. 12 l. pressevin gæret på skaller i 2 døgn.
Johanniter 26 53 55 61 59

Høstet
27/10

25 kg. - Sukkerindhold: 60 oechsle, - pH: ?, - syre: 14 g./l. Syren er reduceret 4 g./l med dobbeltsalt.
Vinskimmel havde ødelagt ca. halvdelen. Den skal evt. bruges til at blande i en vin med for lidt syre.
Bolero 52 53 57 57 60 Høstet
21/10
28 kg. - Sukkerindhold: 60 oechsle, - pH: ?, - syre: 11,3 g./l.
Nero             Ingen druer i år
Phønix 43 48 51 56 59 Høstet
21/10
Druerne, som var få men pæne er blandet sammen med Orion.
Schuyler 62 65 66 71 68   Vi la'r dem sidde til fuglene.

 

Vinskue 2012 i Randers.
På vinskuet havde vi

1. Hvidvin 2011
, 80% Solaris, 15% Orion og 5% Johanniter.
Størsteparten af denne Vin er malolaktisk fermenteret.
En fjerdedel har vi bevidst undgået dette,  for at få lidt æblesyre til smagen.
Dommerne gav vinen 11,83 point på 20 skalaen.
 
2 Rødvin 2011
, 80% Rondo og 20% Regent.
Regent fik i 2011 en pragtfuld krydret smag,
dog syntes vi, at smagen ikke skulle dominere, derfor brugte vi kun 20%.
Rondo var forholdsvis lys, så det er en let vin.
Vinen er (som de fleste rødvine) malolaktisk fermenteret.
Rondo har lagret i to måneder på et nyt ungarsk egetræsfad på 60 l.
Dommerne var enige alle tre og gav vinen 13,00 Point på 20 skalaen.
Der skal 14,00 point til en broncemedalje.
Det gav et diplom med "særlig udmærkelse".

På billedet er det mig til venstre.
Blomstring 2012
Regent, Orion, Johanniter og Phønix, 10. juli. Bolero, Schuyler, Solaris og Nero, 5. juli
Rondo, 3. juli (dårlig og langvarig blomstring).
Leon Millot, 1. juli

18. juni 2012
Al vin fra 2011 er nu på flasker. Forinden har vi smagt og blandet, for at få det bedste resultat.
174 flasker rødvin.
139 flasker hvidvin
 33 flasker mousserende vin
 23 flasker rosé
Ialt 336 flasker vin.
Mængden er ikke imponerende med ca. 450 stokke, men vejret i 2011 var ikke optimalt, særlig frosten i maj var ødelæggende for mange vinavlere.
Smagen er indtil videre god.

 
15. juni 2012.

33 flasker mousserende vin er sat til 2. gæring.
Denne gang bruger jeg kronekapsler og venter med champagnepropper til sidst.

 

Udspring forår 2012
Hele vinmarken er blevet hakket med en elektrisk hakke fra Texas (muldvarp). Den er købt i en genbrugsforretning og er pengene værd.
Jeg blev færdig dagen før regnvejret, så der er håb om, at ukrudtet ikke kommer igen med det samme.
14. maj udspring Regent
14. maj udspring Phønix
14. maj udspring Orion
10. maj udspring Bolero
10. maj udspring Johanniter 
10. maj udspring Solaris
10. maj udspring Nero
10. maj udspring Schuyler
  
7. maj udspring Rondo
  7. maj udspring Leon Millot
Temperaturen har været tæt på frysepunktet natten til den 5. og 6. maj, men nu tror jeg det er slut, med at være nervøs for det.

 
Jul 2011
Det nye fad bliver fyldt med Rondo.
Det er købt som et 60 l. fad af ungarsk eg, men det kunne rumme 75 - 80 liter!
Bemærk den gamle lift, som tidligere har løftet biler,
med den kan jeg omstikke al vinen med hævert uden at få ondt i ryggen.
De store beholdere kører på hjul.

29. Oktober 2011. Der blev ialt 266 liter fordelt på rødvin 139 liter,- rosé 18 liter og hvidvin 109 liter.

 


 

2.Oktober.                                         
Solaris blev høstet i pragtfuld sommervejr. Der var lidt ædelråd, intet sorteret væk.
Druerne blev afstilket, tilsat enzym og gær og presset efter ca. 16 timer.
De let pressede skaller gærer videre i 2 dage og bliver til pressevin.

Sukkermålinger 2011 i oechsle. De fleste er et gennemsnit på 10 druer.

År 2011 17./9. 26./9. 3./10. 11./10. 17./10.  
Rondo 67 71 77 81 Høst
83
13. oktober. 95 kg. Rondo er høstet og delt i to: 73 kg.-59 liter "supérieur" med 82 oechsle, 8,5 g/l. = syre, 3,7 = pH.
Desuden 63 kg. - 44 liter. "rosinante" med sukkerindhold på 85 oechsle, 8,5 g/l. = syre, 3,57 = pH.
En del druer var tørre som rosiner, derfor prøver vi at lave to forskellige rødvine. Alt råd blev frasorteret.
Leon Millot 62 63 67 75 73 21. oktober. 28 kg. Leon Millot blev høstet, druerne var fine, men syres er for høj og pH for lav. Måske vil jeg reducere syren lidt. Sukker = 78 oechsle. syren = 13,4 g./l. pH = 3,11.
Regent 64 63 70 76 75 21. oktober. 12 kg. Der var ikke mange Regent i år, men de var fine. Sukker = 76 oechsle. Syre = 8,5. pH = 3,35. Det skal nok blive en god rødvin.
Orion 54 54 56 60 Høst
60
12. oktober. 50 kg. 27 l. Orion blev det til efter et stort sorteringsarbejde. Oechsle = 60, 8,8 g/l. = syre, 3,31 = pH
Som ved Solaris lod vi skallerne gære i 2 dage og blandede pressevinen med Solaris pressevinen, ialt ca. 20 liter.
Solaris 85 87 Høst
90
    2. oktober. Solaris er høstet med 90 oechsle, hvilket kan give en tør hvidvin med 12 % alkohol. syren = 10,5 g./l..  pH = 3,38. Der er 75 vinstokke som gav 79 kg. 40 l. vin + 15 l. pressevin.
Johanniter 48 63 63 70 68 21 oktober. 13 kg. Johanniter blev plantet i 2010, så mængden er ok. Druerne var fine, men umodne. Bedre somre ønskes for denne drue. Sukker = 67 oechsle. syre = 13,5 g./l. pH = 3,18.
Bolero 56 58 61 65 68 21. oktober. 23 kg. resultatet er skuffende, men rødvinen bliver sikkert god. Sukker = 60 oechsle. syre = 8,9 g:/l. pH = 3,35
Nero 64 61 62 67 73 21. oktober. Druerne var ikke gode i år. De blev blandet sammen med Leon Millot.
Phønix 48 42 60 67 65 21. oktober. Phønix har vi som spisedruer (og de smagte pragtfuldt i år), men på grund af begyndende råd, har vi blandet dem sammen med Johanniter
Schuyler 59 70 77 Høst   11.oktober. Schuyler fra sydvæg og drivhus blev høstet sammen med Aurore, lidt Rondo og mere Schuyler fra Fyens Hoved.
De blev presset til Rosé. Der blev ca. 18 liter med oechsle = 70, syre = 8,5 g/l.  pH = 3,35.

Vinskue 27. august 2011.
Vi havde en hvidvin og en rødvin med på det årlige vinskue, som foregik i Svendborg. Dommerne var ret enige og vi er godt tilfredse med resultatet.

Hvidvinen er en blanding af lige dele Solaris og Orion, samt en smule Zalas Perle og Linea.
Vinen blev godkendt med en  karakter på 10,33 efter 20 skalaen.
Analysen siger: 11 % alkohol, totalsyre 5,0 g/l. heraf vinsyre 1,6, æblesyre 0,3, mælkesyre 0,3. Vinen har gennemgået malolaktisk gæring.
pH 3,5, fri sulfit 37 mg/l. restsukker 0,5 g/l.

Rødvinen er lige dele Rondo og Regent og blev godkendt med en  karakter på 10,33 efter 20 skalaen.
Analysen siger: 13,1 % alkohol, totalsyre 6,0 g/l. heraf vinsyre 0,9, æblesyre 0,1, mælkesyre 2,3. Vinen har gennemgået malolaktisk gæring.
pH 3,47, fri sulfit 65 mg/l. restsukker 0,9 g/l.

Blomstring 2011.
Leon Millot og Rondo: 23. Juni - Solaris og Schuyler: 28. juni - Regent, Bolero, Nero, Orion, Johanniter, Phønix og Linea: 1. juli.

 

Juni 2011.
Vin på flasker. 
At tappe vin på flasker kan være et tidskrævende arbejde.
Her henter vi genbrugsflasker, som vi gør rene og fjerner etiketterne.
Lige før flaskningen hældes kogende sulfitvand i og de sættes på hovedet i et stativ.

Selve tapningen går ret let med vores lille "Enolmatic" tappeanlæg.
Propperne (naturkork) hældes også over med sulfitvand og sættes hurtigt i for at undgå iltning.

Maj 3011.  Natten mellem den 3. og 4. maj var der nattefrost. Vingården på Eskemosegyden fik overfladiske skader, knopperne vokser stadig, men på den lille vinmark på Langegyde, er hele vinmarken raseret. Vi må så vente på at der kommer erstatningsskud. Det bliver tre uger senere. Men vi glæder os over at de nye skud på hoved vingården står flot.

April 2011. Så er der udspring hos alle sorter. Der er lidt frostskader, men alle har overlevet vinteren.
27. april: Leon millot, 28. april: Bolero, Nero og Schuyler, 29. april: Rondo, Solaris, Johanniter og Phønix, 
1. maj: Regent og Orion.

Så er der igen tid til at måle sukkerindhold, tallene er oechsle og taler sit tydelige sprog: vi er bagefter!

År 2010 26/09 5/10 11/10 19/10  

Høstx2010

 
Rondo 65 74 68 Høstet
16./10
68 284 kg Mange druer var standset i vækst og der var en del med slilklammelse (63 kg.) som blev gæret for sig.  oechsle=68 .
syre=11,5 g./l.  pH=3,47 .                       
 
Leon Millot 48 68 61 Høstet
17./10
66 93 kg. Fine klaser, men som sædvanlig blandet med små grønne druer.
 oechsle=66 . syre=12 g./l , pH=3,16.
 
Regent 45 55 66 62 Høstet
20./10
144 kg. Meget fine klaser, meget lidt frasorteret. . 60 oechsle.  
Orion 46 48 49 51 Høstet
17./10
176 kg. Meget fine klaser, meget lidt frasorteret.  ( alt for meget!)
oechsle=52 , syre=10,5 g./l. , pH=2,6. Malolactisk gæring kan blive svært med så lav pH.
 
Solaris 67 77 79 Høstet
12./10
79 113 kg. Der var en del råd i druerne, heldigvis viste det sig, at det var ædelråd, så det hele kunne bruges.  9,87=Syre: ,  pH=3,10
Johaniter              
Bolero 54 63 61 Høstet
13./10
60 71 kg. Meget fine klaser, dog med lidt stilklammelse.
oechsle=60 , syre=9,8 g./l. , pH=3,35.
 
Nero 66 67 78 71   Spisedruer  
Phønix 40 50 51 56   Blandet med Orion  
Schuyler 46 59 62 63 Høstet
20./10
Blandet med Regent
Juli 2010
Oxidation
 af vin i "Letina" ståltanken er ikke særlig rart.
Jeg opdagede, at kuglen ikke var faldet ned på plads,
så der har været åbent for luften i flere måneder.

Jeg har løst problemet ved, at save det øverste med kuglen af
og sætte en gummiprop med gærlås til vand i røret,
så kan man bedre sikre sig at alt er i orden.
Nu har jeg tappet Bolerovinen over på en anden tank, og svovlet den,
derefter hælder jeg bundfaldet fra de andre vine ned til den.
Hvis det ikke er nok, får den en behandling med aktivt kul.

3. september:
 Den oxiderede Bolero vin har nu gennemgået behandlingen med aktivt kul.
Resultatet er særdeles positivt.
Den oxiderede lugt og smag er næsten forsvundet, og hvor utroligt det end lyder,
er der nu en dejlig duft og smag af frugt, jeg havde frygtet, at al smag var væk.
Jeg benyttede "Granucol GE".
Vinen er tappet på flasker og får lov til at ligge til næste sommer, så den er reddet.

 

Udspring 2010.
12. majRondo og Leon Millot. -
18. maj: Solaris, Orion, Bolero og Nero. - 
21. maj: Regent og Phønix. Der er ingen frostskader,
men alle er ca. 3 uger senere end sidste år.
24. April. 54 flasker mousserende vin er i dag tappet på flasker og sat i pupitre.
    Jeg har som sædvanlig brugt en let hvidvin af "Orion" druen, som endelig var blevet klar.
    Så tilsatte jeg 20 g. sukker pr. liter og  gær, som var godt igang.
    Når gæren er omdannet til alkohol giver det et tryk på ca. 6 bar.
    Den såkaldte 2. gæring skal stå i  œ - 1 år før gærresterne fjernes.

27. marts 2010.
   Vinterbeskæringen
 er lige overstået, endelig forsvandt snedriverne, så man kunne komme i gang.
Jeg begynder en grovsortering med at skære de grene af, som bar sidste års høst, derefter er det lettere at overskue hvilke to grene der skal bære årets druer.
Jeg vælger så vidt muligt to grene, som går i den rigtige retning. Hvis de går lige op ad, vælger jeg at lave en halv rundbue op over den ene dobbelttråd og binde den nede på    enkelttråden. Hvis en gren knækker, tager jeg bare en anden og klipper først resten af grenene af når den er færdigbundet.
Sårene drypper meget, men bare rolig de overlever.
På grund af den hårde og lange vinter, var jeg spændt på, om der var frostskader.
Der var en del grene på Bolero, som var døde, planten er dog frisk ved stammen. Bolero er åbenbart ikke særlig frostsikker, jeg har ikke observeret skader på de andre sorter.

 

5. december 2009 "Remuage."
   Så er der lavet 54 flasker mousserende vin af Orion.
   Den mousserende vin har stået med proppen ned
   i en pupitre i 11 måneder, så gæraffaldet har sat
   sig på indersiden af proppen.
    Denne billedserie viser sidste del af metoden.
1: En spritopløsning står i fryseren natten over,
   Flaskehalsen med gærrester på proppen stilles
   ned i spritopløsningen i ca. 10 minutter.
2: Proppen lirkes op og den frosne klump sprøjter
    op på væggen.
3: En nøje beregnet transportlikør (Sukker og svovl)
    hældes i.
4: Proppen slås i og en agraffe (ståltråd) bindes på.

    Så er der en flaske om ugen i det næste år!
26./10. 2009.
Al vinen er presset og gærer videre. Der blev 565 liter.
Som noget nyt har vi delt vinen op i "løbevin" og "pressevin"

Høsten er i hus i en god kvalitet.
Den 18. / 10. 2009 Eskemosegyden:
Bolero: 100 kg. med oechsle på 70, syre på 11,25 og pH 3,35
Regent: 142 kg. med oechsle på 80, syre på 13 og pH 3,35
Leon Millot: 62  kg. med oechsle på 85, syre på 13 og pH 3,27
Den 17. / 10. 2009 Eskemosegyden:
Rondo: 269 kg. med oechsle på 85, syre på 14 og pH 3,38
Den 15. / 10. 2009 Eskemosegyden
Orion: 119 kg. med oechsle på 70, syre på 10,5 g./l. og pH 3,28
Den 5. / 10. 2009 Eskemosegyden
Solaris: 60 kg. med 101 oechsle, 10,5 g./l. syre og 3,06 pH
Alle de røde druer var lige til at plukke, der var ingen rådne druer og de var spændte af saft, perfekt.
Gennem hele sommeren har vi passet stokkene, ingen grene har fået lov at bære mere end 2 klaser. I august klippede vi alle klaser af, som ikke var så røde som de andre.
Det vil vi også gøre de følgende år.
Sorten Bolero (billedet tilhøjre) får meget store klaser, de fleste vejede ca. 400 gram, så det bliver nok nødvendigt, at klippe flere klaser af.
Vi har sat 50 liter af til "clairet". Det er en let rødvin, lidt mørkere end "roseŽ", 50 % Rondo, 30 % Regent og 20 % Leon Millot.
Den skal vi nyde på terrassen næste sommer.

 



Solaris med hvepse og flue.

 
Solaris 2009.
Sukkerindholdet er højt, så jeg vil blande lidt Zalas Perle i, da 14 % er for meget til hvidvin.
Syren betragter jeg som perfekt, da jeg vil lave malolaktisk gæring.

Druerne var stort set uden råd.
Et hvepsestik til Susanne og et fingerklip med den nye saks til mig.
Til højre ses afstilkeren på sin nye sokkel, hvor den afstilkede masse køres ud på baljens hjul.


Afstilker på sokkel

Bolero 2009

29. August 2009. Vi har haft en hvidvin med på det årlige vinskue i Silkeborg og var så heldige, at vi vandt en broncemedalje.
Solaris druen, som er brugt til vinen, var meget moden ved høst. Vi sorterede rådne druer fra (de "ædel-rådne" blev gæret særskilt), så det var et rent produkt vi havde at arbejde med. Det var egentlig meningen at lave en vin med restsukker, så vi lagde den pressede saft i en dybfryser. Da den var frosset, tøede vi den langsom op og den smeltede saft løb ned i en glasballon. Med jævne mellemrum målte vi sukkerindholdet, som er højest i starten og når vi syntes det var passende, skulle vi hælde resten ud. I praxis gik det således: vi skulle jo sove, og om morgenen var næsten det hele tøet op. Resultatet var en helt tør vin med en alkohol på 12,5 % og dommerne kunne åbenbart li' den.

20. August 2009: Udtynding og opsætning af net.
De røde druer er begyndt at skifte farve.  Efter min mening er det nu, man skal "grønthøste". Bladene før klaserne fjernes og ligeledes fjernes de blade, som skygger for solen.
Hver gren må højst bære 2 klaser og da skal der være 12 - 14 blade. Hvis en gren er for tynd eller kort, klippes alle klaserne af.
Hvis klaserne hænger i en klump, fjernes de dårligst udviklede. Måske skal man også til at tælle klaserne, hver stok kan måske bære 7 - 8 store klaser,
hvis afstanden mellem planterne, som hos mig er 1,30 m. Hos Rondo er der dog mange små klaser, så det må blive et skøn hvor mange klaser hver stok må bære.
Lige nu når druerne er ved at blive røde, er det let at se hvilke klaser der er senere udviklede end andre. Jeg har beskåret Solaris og Bolero på samme måde.
Sidste år fik jeg ikke sorteret nok i Rondo druerne, hvor nogle blev som små sure rosiner,så min Rondovin er ikke klar til vinskuet.
Forinden har jeg fjernet alle sideskud i løbet af sommeren, og klippet toppen af over espalier. I dag har jeg sat net på Rondo og Bolero.
De andre følger snart, da solsortene er begyndt at smage på druerne.


30. juni 2009 blomstring: Regent, Bolero, Nero, Orion, Solaris, Ortega og Phønix.
25. juni 2009 blomstring: Rondo.
23. Juni 2009 blomstring: Leon Millot.

4. maj 2009 Udspring af Regent, Orion og Phønix, så er der gang i dem alle.
1. maj 2009 Udspring af Rondo, Bolero, Solaris, Ortega og Nero. Det er et par dage før sidste år.

Her er resultatet i liter vin: 575 liter.
Hvidvin:
70 liter Solaris fordelt på 8 l. botrytis (ædelråd), 24 l. pressevin, 20 l. normal, 18 l. kryoextraheret (sød ).
84 liter Orion, heraf bliver der 48 flasker mousserende vin.
9 liter Aurora / Schuyler.(rose')
Rødvin:
250 liter Rondo
48 liter Rondo selection (særligt udvalgte druer).
8 liter Rondo fra Løkkegravene.
46 liter Leon Millot.
60 liter Regent.

 

Høst 2008.
Røde druer
:
20./10. Regent 96 kg. 80 oechsle. Druerne var fantastisk fine,
det bliver nok årets bedste rødvin fra Vinjafyn.
19./10. Rondo 362 kg. 7 dages maceration, 70 oechsle.
Druerne var standset for tidligt i vækst, nogle var næsten rosiner.
Der var desuden for stort et udbytte, jeg skal være mere hård med saksen til næste år.
19./10. Rondo udvalgte klaser. 62 kg. 7 dages maceration, 78 oechsle.
17./10. Leon Millot: 52 kg. 7 dages maceration, 83 oechsle, 3,23 pH.
Druerne var forholdsvis store og flotte sammenlignet med normalen hos denne sort..
Grønne druer:
9./10. Orion: 94 kg blev til 84 liter, med 65 oechsle, 9,9 g/l. syre og pH på 3,43.
Noget af vinen skal senere bruges til mousserende vin. Druerne måtte høstes på grund af begyndende. råd.
29./9. Solaris: 96 kg (incl. lidt Ortega, som skuffede i år på grund af meldug) gav fire forskellige vine:
Normal hvidvin: 20 liter med 78 oechsle, 12 g/l. 3,13 pH
Kryoekstraktion: 18 liter med 85 oechsle 12,75 g/l. 2,98 pH, saften fryses og tøes delvist op,
det forstærker smag og sukkerindhold. Det bliver en sød hvidvin. (Den blev ikke sød, men god og tør).
Ædelråd eller botrytis: 8 liter med 82 oechsle 3,23 pH, det lignede noget som skulle kasseres,
men det smagte rigtig godt.
Pressevin: 24 liter med syre 9,75 g/l. 3,57 pH. Grønne druer som presses direkte ved høst er svære at få saften ud af.
Jeg har gæret på skallerne i fem døgn. pH bliver lidt for høj, så den skal drikkes hurtigt efter klaring.
 
År 2008 15/09 23/9  29/9 6/10 13/10    
Rondo 56 61 72 68 76 Høstet
19/10
 
Leon Millot 71 76 80 78 76 Høstet
17/10
 
Regent 69 69 77 80 78 Høstet 20/10  
Orion 57 59 64 68 Høstet
9/10
   
Solaris 77 85 78 Høstet 29/9      
Ortega 75 89 82 Høstet 29/9      
Bolero 61 66 73 72 72 Spist  
Nero 66 73 79 81 82 Spist  
Phønix 50 55 60 65 63    
Schuyler 58 69 71 72 68  

Vinjafyn kom ikke med til årets vinskue i Svendborg. Vi kom for sent, med afsending af vin, øv!

Solaris blomstrer den 20. juni.
14. juni.
På det lokale vinskue på Sydfyn fik denne Rondo rødvin årgang 2007 næstflest point ud af tolv rødvine fra 07.
Så skal den også med på det landsdækkende vinskue i august.
Blomstring.
Rondo den 12. juni 2008. I 2007 var det den 22. juni.
Leon Millot blev den første, 9. juni 2008. I 2007 var det den 22. juni, da troede jeg det var tidligt.

Majfrost.
I min "lille ekstra vingård", som ligger på en flad og åben mark 12 km. herfra i Vester Skerninge, har der været nattefrost omkring den 20. maj.
Billedet taler sit tydelige sprog. Heldigvis er hovedvingården ikke ramt, da den ligger på en bakke.
Ved udspring
0,6 % ca. 6 g./ l.
Ved 1 - 5 blade.
0, 6 % ca. 6 g./ l.
Blomsterknopper udvikler sig.
0,6 % ca. 6 g./ l.

 
 
80 % af blomsterhætterne smidt.
0,2 % ca. 2 g./ l.
Klasen fuldt udviklet.
0,2 %
 ca. 2 g./ l.
 
 

 

25. / 9. - 07 Høst, Solaris og Ortega.
I dag høstede vi de 26 Solaris og 30 Ortega. Planterne er fra 2006, men de fik lov at bære nogle klaser. Det blev til 10 kg. Solaris og 1,6 kg. Ortega. Solaris druerne var brune, så jeg turde ikke vente længere.
Tilsammen blev det til 6 liter saft med et sukkerindhold på 87 oeschle. syren var 9,75 og der er vist ok, da vinen senere skal gære malolaktisk. pH var 3,15.
Gæren er Lalvin S6U. Uden sukkertilsætning vil alkohol % komme op på 11 % , da denne gær bruger ca. 1 % til at danne glycerin.